lokakuu 06, 2024, 06:26:52 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Soman chilit

Aloittaja NaokiSoma, toukokuu 14, 2007, 10:22:56 ap

« edellinen - seuraava »

ChaiN

Ihan mukavannäkösiä kuviahan noi on. Tarkkoja close-uppeja ja värit kohillaan. valotuski onnistunu suurimassa osassa.
kait se on tärkeintä että tallentuvat sellaseen muistiin missä tieto pysyy paremmin ku kaalissa.
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

snu

Todellinen amatöörikuvaaja olisi tarkentanut taustaan, eikä kukkaan. Sellaisia kuvia on tälläkin foorumilla tullut kateltua ihan tarpeeksi. Hyvin on kuvat onnistuneet.
#419
Eksyminen on suotavaa.

NaokiSoma

Nyt sitten keräsin loputkin Dutch-Habanerot pois puskista ja laitoin ne säilökkeeksi.
:arrow: :arrow:

Itse kasvin leikkasin pieneksi ja ajattelin, että koska siinä oli kaksi erillistä kasvia ~5cm etäisyydellä tosistaan, siitä voisi säilyttää toisen ja paksumpi vartista käyttää bonsai-aihiona. Annan sen nyt kasvatella vähän uusia silmuja leikkaamisen jälkeen ja sitten kokeilla kasvien erotusta. Bonsai-ruukkua en onnistunut löytämään, joten täytyy kai sitten hankkia se Japanista.

EDIT: typo

NaokiSoma

Tässä tulevat sitten vastaavasti viime kauden lajikkeiden hedelmien kuvat. ImageShackin kanssa menee kyllä hermot, joten tällaisia monen kuvan operaatioita ei viitsi kauhean usein tehdä...

c.annuum:

Apache, Beaver Dam, "Cayenne Long Slim", Lombardo, Serrano, Thai


c.baccatum:
Aji Benito, Kaleidoskop, Lemon Drop, PI 441551, PI 441583


c. chinense:
Fatalii Red, Habanero Orange, Limo, Naga Morich, NuMex Suave Red


c.annuum x c.chinense
Dutch Habanero


Yli puolella kypsyminen jäi niin myöhään, että kasvit oli tuotava sisälle. Jospa sitä olisi tänä vuonna vähän enemmän ajoissa liikkeellä... :oops:

NaokiSoma

Nyt viikonloppuna laitoin toisen satsin siemeniä idätykseen. Osa oli sellaisia, joita laitoin jo aiemmin mutten saanut niistä taimia, ja osa uusia. Näitä laitoin tällä kertaa->
C.chinense
Habanero Long Chocolate
Habanero Mustard
Chupetinha
Jamaican Gold


C.frutescens
Donni Sali (Guam Boonie)
Naga Jolokia (Indian PC-1)
Okinawa Bird Pepper

C.chacoense:
Puta Pario (PI 260426)

C.annuum:
Jalapeno Early

Viimeiset 3 viikoa tuo idätyslaatikko on ollut hyllyn päällä ilman mitään erikoista lämmitystä taikka valaisua; enkä ole sitä kastellutkaan. Nyt heittäessäni vanhat mullat pois itämättömistä huomasin ihmetyksekseni, että CGN 21477 (chacoense) on pikkuhiljaa itämässä. Vasta 55 päivää kulunut kylvöstä... :shock: Ehkä viikon-parin päästä näkyvät jo sirkkalehdetkin :roll:.

Tuon Jalapeno Earlyn laitoin kasvamaan ihan huvin vuoksi chilemanin kisaa silmällä pitäen. Tuskin tuolla lajikkeella voittomahdollisuuksia on, mutta mottona olkoon "Tärkeintä ei ole voitto vaan osaanotto!".

NaokiSoma

Nuo Nagat muuttuivat parissa viikossa aivan valkoisiksi. Saman efektin saamiseen Altian vodkalla meni pari kuukautta, joten ehkäpä tuolla etelämmässä on prosentit paremmin kohdallaan kuin meidän monopolissa...


Edellisiin Habanerosta tehtyihin vodkiin verratuna tuosta tuli paljon parempaa! Käytin siis 1½ Naga Morichia per pullo aiempien 2-3 Orange Habaneron sijaan. Tulisuus oli nyt samaa luokkaa (eli minulle sopiva 8)), mutta nyt aiempi chinensen liiallinen ominaismaku oli siedettävällä tasolla. Siksipä tuota voi juoda jopa huoneenlämpöisenä :D; Habanero-vodkien kanssa on täytynyt säilyttää pulloa pakastimessa ja nappailla sieltä, jottei maku hyppisi silmille.

NaokiSoma

Tuo 7pod kasvaa niin vauhdilla, että siirsin sitä nyt jo toistamiseen isompaan astiaan. Tämä jälkimmäinen on jo 3 litrainen.

Tällainen oli tilanne ennen siirtoa:

ja jälkeen:

Pitäisi taas siirrellä noita kasveja oikein urakalla pois jugurttipurkeista, kun näyttävät jo aika pieniltä taimien kokoon nähden.

Ja ei liene ollut tietysti mikään yllätys, että Jalapeno Early iti jo 3 päivän kuluttua kylvöstä. Muissa viikonlopun kylvöissä ei näy mitään elonmerkkejä.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 04.01.2008"Nyt sitten keräsin loputkin Dutch-Habanerot pois puskista ja laitoin ne säilökkeeksi.

Itse kasvin leikkasin pieneksi ja ajattelin, että koska siinä oli kaksi erillistä kasvia ~5cm etäisyydellä tosistaan, siitä voisi säilyttää toisen ja paksumpi vartista käyttää bonsai-aihiona. Annan sen nyt kasvatella vähän uusia silmuja leikkaamisen jälkeen ja sitten kokeilla kasvien erotusta. Bonsai-ruukkua en onnistunut löytämään, joten täytyy kai sitten hankkia se Japanista.

Nyt tuo alasleikattu kasvi oli saanut sen verran uutta kasvua aikaiseksi, että uskalsin sen siirtää omaan astiaansa.

Totutelkoon tuossa uudessa astiassa pienempään astian syvyyten noin seuraavan kuukauden ajan, kunnes saan oikean bonsai-astian tuolta nousevan auringon maasta.

Kohtuullisen hyvin nuo kaksi kasvia sain eroteltua, vaikka olivatkin viettäneet 1v8kk yhdessä. Tosin viime kesänä vaihdoin uudet mullat, mutta kuitenkin juuripaakkuun koskematta. Veikkaisin, että nuo molemmat yksilöt jatkavat elämäänsä entistä ehompina ;) No joo, ehkä olen turhan optimistinen...

NaokiSoma

Nyt kun pian alkaa olla viikko täynnä tuosta toisen satsin kylvöstä, niin sen verran on tapahtunut, että molemmat Jalapeno Earlyt ovat itäneet ja toinen Chupetinhan siemenistä. Muissa ei ole vielä mitään eloa.

Odotellaan...

Hmy

Olen uusi ja en välttämättä nyt kyseisen asian takia jaksa searchiä käyttää mutta kysymykseen.
Kuinkan tujua tuo naga morichilla uitettu alkoholipitoinen juoma on?
Ajattelin juhannus naukuksi kans kehitellä kovimmille grillaajille jotain kivaa. Joo jos 1 ½ hetelmää polloon tekee tehtävänsä niin ei varmasti sovi kaikille.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Hmy"Olen uusi ja en välttämättä nyt kyseisen asian takia jaksa searchiä käyttää mutta kysymykseen.
Kuinkan tujua tuo naga morichilla uitettu alkoholipitoinen juoma on?
Ajattelin juhannus naukuksi kans kehitellä kovimmille grillaajille jotain kivaa. Joo jos 1 ½ hetelmää polloon tekee tehtävänsä niin ei varmasti sovi kaikille.

Kummisetäni hikoili Habanero-vodkan (josta tein tavallista laimeampaa :roll:) jälkeen enemmän kuin normaalisti koko saunaillan aikana. Ja olisikohan saanut juotua peräti 2cl.

Jos vaikka tuollaiseen 0,5l tai 0,7l pulloon laittaa 2-3 Habaneroa, niin veikkaisin sen riittävän. Yksi pullo riittäisi varmasti isommallekin seurueelle :wink:. Ja pakastinkylmänä tuntuu josi mukavalta tulen ja jään sekoitukselta!

NaokiSoma

Tämän hetkinen idätystilanne on seuraava:


Ensimmäisen satsin viimeinen itäjä (aika kylvöstä sirkkalehtien avaamiseen) oli siis
CGN 21477 (63vrk).
Muut ensimmäisen satsin purkit oli jo laitettu pois ja luovuttu niiden kohdalla toivosta.

Toisesta satsista sirkkalehtensä auki saaneet ovat
Jalapeno Early (9vrk)
Naga Jolokia (10vrk)
Donni Sali
(11vrk)

Sen lisäksi tästä toisesta idätyssatsista ovat itäneet seuraavat kuitenkaan vielä sirkkalehtiä avaamatta
Habanero Mustard
Chupetinha
(molemmat siemenet)
Okinawa Bird Pepper

Chilivaari

Mistä hankit tuon PC-1:n?
Minulla on englantilaisia siemeniä ja ne itivät kaikki 3 multaan laittamaani 8-11 päivässä. Naga Jolokia nimellä sitäkin pääasiassa kaupataan, mutta kyseessä on käsittääkseni erehdys (tai intialaisten harhautus). Tavallisen annuumin näköinen siitä varmaan tulee. Frutescenskin on kyseenalainen määritelmä. Intiassa frutescens määrittelyä käytetään kyllä hyvin vapaasti ja suureen osaan heidän lajikkeistaan. Risteytymiä varmaan on liikkeellä. Mikähän olisi selvin merkki, millä annuumin ja frutescensin voi erottaa toisistaan?

Että soppa olisi entistä sakeampi, törmäsin äsken sivustoon, jolla Naga Jolokiaa myytiin aivan habaneron näköisillä kuvilla ja vakuutettiin sen olevan lopulta, tutkimuksen jälkeen chinense. Siinä oli kyllä kyse aivan eri kasvista. Nimi vain oli sama. Indian PC-1 ei esiintynyt enää edes suluissa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Mistä hankit tuon PC-1:n?
Minulla on englantilaisia siemeniä ja ne itivät kaikki 3 multaan laittamaani 8-11 päivässä.

Ne on vaihdettu erään Japanilaisen chilipään kanssa. Ensimmäisestä erästä iti kuukaudessa 0/4 ja nyt toisesta siis 10 päivään 1/2. Nämä toisen vaiheen idätykset olen tehnyt tuon tutkijan neuvoja käyttämällä->
http://www.trop.kais.kyoto-u.ac.jp/sota/
Hän on tutkinut frutescens chilejä ja tullut siihen johtopäätökseen, että ne itävät parhaiten ollessaan 16-18h/vrk ~30ºC lämmössä ja 6-8h/vrk ~20ºC lämmössä. Yritin tuota Naga Jolokiaa ja Donni Salia idättää aiemminkin, mutta silloin ei yksikään siemen itänyt ja nyt siis molemmissa on jo eloa. Ilmeisesti siis muutaman sähköpostin vaihdolla oli tässä tilanteessa merkitystä!
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Mikähän olisi selvin merkki, millä annuumin ja frutescensin voi erottaa toisistaan?

Frutessa on vihertävät kukan terälehdet ja heteenvarret violetit, kun taas annuumilla kukat yleensä valkoiset (tai harvoin violetit) ja heteenvarret valkeat. Tuolta löytyy määrityskartta->
http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/Symbols/Tunnistus.gif

EDIT:
Niille, joille tuottaa vaikeuksia löytää tuo tutkimusraportti tuolta kotisivulta, on tässä suora linkki->
http://www.trop.kais.kyoto-u.ac.jp/sota/mystudies/TropAgric2006.htm

Chilivaari

Taiat auttavat - tai tutkittu tiede.  :lol:

Tärkeintä on tietenkin, että itivät. Meillä voi siis olla vaikka eri chililajikkeet kasvamassa, vaikkakin samalla nimellä.

NaokiSoma

On noissa chacoenseissäkin hieman eroja. Marraskuussa itämään laittamallani CGN 21477:llä kesti sirkkalehtien avaamiseen 63 päivää ja nyt eilen Puta Pario teki vastaavan tempun vain viidessätoista päivässä. Ja kasvussakin on jo ohittanut serkkunsa.

Muutenkin itätystilanne näyttää hyvältä :D; itäneet ovat myös Okinawa Bird Pepper (14vrk) ja Habanero Mustard (sirkkalehdet eivät vielä auki).

Itämättä ovat enää Mexican Bird Pepper (Chiltepin) sekä Habanero Long Chocolate. Tuosta Long Chocolatesta edellisellä idätyskerrallakaan ei itänyt yksikään, joten laitan itämättömyyden siementen piikkiin ja kippaan sen loput siemenet roskikseen jos ei noista nyt seuraavaan viikkoon mitään näy.

NaokiSoma

Tuo 7pod alkaa olla jo tuohonkin purkkiin liian iso.

Taidan kuitenkin antaa tuon kasvaa vielä jonkin aikaa tuossa purkissa ja siirtää sen sitten kerralla lopulliseen astiaan. Jääpähän sitten yksi ylimääräinen siirto tekemättä.

NaokiSoma

Nuo pubescensit alkavat olla aika kookkaan kokoisia! Säästin kaikkia kolmea lajiketta 2 tainta ja laitan ne lajikaveriensa kanssa samaan isoon astiaan sitten kun aika on kypsä siihen. Tämä siis ihan varmuuden vuoksi, sillä olen ymmärtänyt että jotkut pubet haluavat toisen kasviyksilön pölytyskumppaniksi.

Chile de Seda:



...
Tarkoituksena oli laittaa kuvat myös noista muista pubeista, mutta ImageShack on tänään niin jumissa, että taidan jatkaa huomenna. Noiden kahden kasvin uppaamiseenkin meni reilut parikymmentä minuttia... :roll: Kun Jenkkilässä on päivä, serverit todellakin ovat lujilla....   :(

NaokiSoma

Olipa sitten sen verran kiire tällä viikolla, ettei ollut aiemmin aikaa noiden kuvien uppaukseen. Tässä kuitenkin nuo muutikin pubecensit->
Manzano Yellow:

Rocoto:


Menivät haarautumaan tosi matalina. Taitaa olla melko tyypillistä noille pubeille, kun muillakin olen nähnyt vastaavia tapauksia.

Toivottavasti ensi viikolla olisi enemmän vapaa-aikaa! Saisi vaihdettua noita taimia isompiin astioihin ja se lamppukin, jonka otan Vaasasta mukaan, täytyisi asentaa kattoon. :D

Chilivaari

On tuo imagesäkki niin täynnä, että on tuskaa saada sieltä kuvia ulos.  :lol:

Ei sattuisi omaa kotisivutilaa olemaan jonkun nettiyhteyden kylkiäisenä tms?