heinäkuu 07, 2024, 21:24:03 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2010

Aloittaja jewe, marraskuu 28, 2009, 20:30:10 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Joo loistosettiä ja täytyy sanoa että maku ja toleranssi rupeaa kehittymään, vaikka otsa hiessä maistelin salsaa niin hienosti tuli chinensien ja persikan maku esille...ananas vaan katosi jonnekin, ainakin vielä. :)
Taidan jatkossa siirtyä vähän tulisempiin versioihin vaikka emännältä tuli vähän sellaista palautetta että ei tota kukaan muu voi syödä kuin sinä. ;D
Ja savutahna on kyllä ehdottomasti vielä suunnitelmissa kun varsinkin aji cristalia ja rocotoja vielä kypsyy muutama kilo kasvihuoneelta.
Niin ja olihan tuossa setissä pari Harold St.Bartsiakin.

bluesman

 Parasta noissa tujummissa salsoissa on valmistuksen yksinkertaisuus. Ainoastaan jos haluaa siemenetöntä salsaa on vähän työläämpää. Oon jo luopunut siemenettömyydestä kun raaka-aineita on ollut hiukan enempi. On ollut pakko yksinkertaistaa ja nopeuttaa valmistusprosessia. Mutta lopputulos on ollut järjestään käsittämättömän maukasta, jopa vain yhdestä chineselajikkeesta valmistettuna (esim.Tobago sweet).

jewe

Itse olen noi siemenet aina kaapinut pois, ei ole tullut mieleenkään että voisi jättää salsaan. Pitääkin kokeilla kun on paljon helpompaa ja nopeampaa tuo salsan teko silloin. Tuota Tobago Sweettiäkin voisi ensi kaudella kokeilla mutta vielä ei ole siemeniä...TSMB on jo listoilla kun sulta sain podin ja sieltä otin siemenet talteen.
Tuo käyttämäni salsan perusohje (siis esim. omenaviinietikan määrä) on siitä sun reseptistä ja sillä olen mennyt tähän asti ja hyvin on toiminut niin tällä kuin manzanoillakin.

bluesman

 Toimitan sulle Tobago sweetiä. Viimeiset kymmenen podia puskassa, saat maistiaisia ens viikolla. Samalla saat siemeniä. On vaan kasvanut Congon vieressä niin en varmasti voi lajikepuhtautta taata. Jos haluat niin laitan muutamaa muutakin kiintoisaa, mm. Aji dulcea (C.chinense).

jewe

Ai no kiitoksia vaan mutta olisihan niitä siemeniä nyt voinut muualtakin saada, tuo tobago ja tsmb vaan herättäneet täälläkin suurta mielenkiintoa kun olen päiväkirjaasi lukenut tänä kautena.
Hei munhan piti vähentää kasvatuksia ensi kaudeksi, kohta menee taas överiksi jos pistät muitakin.... :D

MasaT

Tobago sweet on aika sopivan tulinen chinense ja hyvän makuinen. Ei tule helposti övereitä maustamisessa.  Tänään just maustin jonkilaista wokkia tobago sweetillä.
Pakko pistää itsekkin ensi vuodeksi kasvamaan, kun kuivatut loppuu varmaan tämän talven aikana. :)

jewe

Kovin ihmeellistä päivitettävää ei nyt enää tule mutta satoa kypsyy edelleen kasvihuoneessa ja lämpötilat pysyneet huoneessa muutamina pakkasöinä +8 asteessa eli tekniikka pelaa ja kasvit voivat hyvin. Aurinkoisina päivinä on tälläkin viikolla päästy yli +20 asteeseen ja tuntuu siltä että varsinkin rocotot tykkää näistä keleistä ja satoa tulee pubeista vielä kilokaupalla. :)
Pientä kuvapäivitystä kasvihuoneen tämän hetken tilanteesta.



Turbo Pubesta tulee vielä kymmenittäin podeja.


Haroldt St.Barts tekee nyt komeita podeja.


Suurin osa tomaateista mennyt kompostiin ja amppelimanzanokin tulee taas esiin ja muutama iso podi vielä kasvissa, mutta manzano ei anna vielä periksi vaan on taas aloittanut kukkimisen ja podeja rupeaa taas tulemaan, saisikohan siitä sitten vaikka joulupöytään vielä rocotoja. ;D



Bishops Hat, vihreitä podeja vielä varmaan pitkälti toistasataa.





Kylmällä lasiterassillakin on vielä muutama chili ja kuvan Aji Cristalkin voi vielä mainiosti. Parina yönä ulkona ollut -2 astetta ja terassilla +4 ja kaikki kasvit vielä hengissä.


Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 14, 2010, 17:57:45 ip... manzano ei anna vielä periksi vaan on taas aloittanut kukkimisen ja podeja rupeaa taas tulemaan, saisikohan siitä sitten vaikka joulupöytään vielä rocotoja. ;D

Saatatpa hyvinkin saada.
Minun neuvoni viime syksyn kokemusten perusteella on, että annat raakileiden kasvaa noin peukalonpään kokoiseksi ennen kuin siirrät kasvin. Pienet putoilevat helposti.

jewe

Jos vaan jaksaa kasvaria pitää hengissä niin varmaan satoa tulisi jouluna vielä yhdestä jos toisesta puskasta, mutta kai tuo huone jo lähiaikoina menee talviteloille ja joitakin kasveja yritän sitten pitää hengissä sisällä, mutta kaikki riippuu nyt noista tulevista keleistä kun ei ole mitään järkeä lämmittää huonetta yötäpäivää muutaman chilin tähden kun satoa tullut jo ihan tarpeeksi tälle vuodelle.

Ja vielä hilloilta ja sai noihinkin purkkeihin hävitettyä muutaman puben.

tulimies

sielläkin valmistunut taas uusia herkkuja !

bluesman

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 14, 2010, 22:20:16 ip
kun ei ole mitään järkeä lämmittää huonetta yötäpäivää muutaman chilin tähden kun satoa tullut jo ihan tarpeeksi tälle vuodelle.

Ja vielä hilloilta ja sai noihinkin purkkeihin hävitettyä muutaman puben.



Näin melkeinpä arvelin että teet. Viime kaudellahan taisit jouluksi saada kasvarista satoa mikä oli melkoinen saavutus. Zilga ei ilmeisesti vaadi lämmitystä?
Kuviesi ja purkkimäärän perusteella voisi arvioida hillojen ja muulla tavalla säilöttyjen chilien ehkä riittävän seuraavaan satokauteen.
Kumma miten mullakin tuo Aji cristal kypsyy matalista liki nollan yölämpötiloista huolimatta enkä ihan vielä raatsi pätkiä. Lähtö keväällä oli surkea ja luulin etten saa niistä satoa lainkaan, kasvu oli 2kk myöhässä.
Miten aiot desinfioida kasvarin? Vai pesetkö pinnat vaan pesuaineella? Mites multapenkit, kärräätkö vanhat turpeet pihalle ja kaikki tyhjäksi? Ötököiden munat ja kotelot viihtyvät hyvin desinfioimattomissa kasvareissa. Mullakin on viimeisessä Brown habassa kirvoja joita viime kaudella ei näkynyt. Ovat ilmestyneet vasta lähiaikoina.
Muuten "mother of all Manzano rojos" on täynnä kypsyviä ja kypsiäkin podeja siirrettyäni sen sisälle piharakennukseen, kukkii myös. Eli mielipiteeni pubejen talvetuksesta on muuttunut. Aiotko kenties talvettaa jonkun puben?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 15, 2010, 07:00:01 ap... mielipiteeni pubejen talvetuksesta on muuttunut. Aiotko kenties talvettaa jonkun puben?

Suosittelen jonkun rocoton talvettamista.
Minulla yllättäjä oli Rocoto Peru, joka ei ensimmäisenä kesänään tuottanut yhtään mitään, mutta tammikuun lopulla sitten yllätti:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/01/rocoto-peru-pitaa-loisteputkista.html
http://chilivaari.blogspot.com/2010/05/talvikauden-yllattaja-rocoto-peru.html
Siitä lähtien siinä on ollut koko ajan poimittavissa mukavaa maustetta ruokaan. Ei kasapäin, vaan vähitellen. Kesän se vietti ulkona ja edelleen viime viikolla sisään tuotuna ja reippaasti alasleikattuna siinä on kukkia ja raakileita varastohuoneessa.

Talvehtinut Puno teki hyvän sadon, mutta selvästi myöhemmin kuin siemenestä kasvanut. Se ei ole vieläkään kypsä. Talvehtinut Cusco ei ulkona tehnyt muuta kuin kasvoi, muutama kukka tuli, ei muuta. Eli seuraavan kesän satoon talvehtimisella voi olla myöhentävä tai estävä vaikutus. Minä luulen laittavani uudet itämään ensi kesää varten, mutta poimin tuoretta satoa pitkin talvea näistä tämänvuotisista. Siihen eivät  rocotot kovin paljon valoa tarvitse.

bluesman

 Talvettamani kaltoikohdeltu Turbo pubekin tuotti kukkapenkissä jonkinlaisen sadon. Ilman muita toimenpiteitä kuin istuttaminen. Toisaalta kesä oli poikkeuksellisen lämmin. Ilmeisesti kannattaa olla hoitamatta rocotoja, tuottavat paremmin.(?)

jewe

Nyt on jonkinlainen hillo/salsabuumi menossa kun noita kerran nyt osaan jo jotenkin värkätä, rupeaa olemaan jo yli oman tarpeen mössöjä ja tänään tuli taas kannettua kaupasta tuoretta mangoa ja ananasta kun halvalla sai eli euron kilo, katotaan nyt mitä niistäkin sitten tehdään. :D

Sitten noihin Bluesmanin kysymyksiin: varmaan koitan talvettaa ainakin tuon amppelimanzanon joka taas kukkii ja näyttää rocoton talvettaminen onnistuneen Chilivaarillakin, muut talvetukset vielä harkinnassa. Tuo Zilga kasvaa ulkona ja on jo talviunilla pakkasen jo purtua ja satonsa antaneena (jotain 2-3 kiloa).
Tuo kasvarin desinfiointi onkin sitten hankalampi juttu ja nyt se kyllä on suunnitelmissa ja pakko tehdäkin mutta miten ? Pitäisi saada huone tyhjäksi ja talviteloille että saisi tehtyä perusteellisen puhdistuksen. Viime vuonna huone oli vielä uusi ja lokakuussa heitin kuplamuovit päälle kun kasvit oli vielä kasvupenkeissä joten ei pystynyt kunnolla putsaamaan kaikki koloja ja nurkkia ja keväällä taas oli huone jo täynnä kasveja kun purin muovit joten kunnollinen puhdistus ei onnistunut silloinkaan. Ilmeisesti nyt on sitten pakko pistää huone kylmäksi ja poistaa kasvit ennen muoveja että pystyy pesemään...taitaa tämä kausi loppua ennenaikaisesti ???
Kasvualustoista uusin ehkä 30 % eli lähinnä pintamullan/turpeen ja pahimmat kasvien juurakot ja samalla systeemillä mennään ensi vuodeksikin.

jewe

Tänään tuli kerättyä sitten vähän enemmän satoa. 3 kiloa kasvarista ja lasiterassilta. Pääasiassa pubeja eli Manzano Orangea ja muutama rojo, Turbo Pubea, Canario Peru Cuscoa ja Yellow Rocotoa, lisäksi Aji Cristalia, jokunen champion, Aji Benito ja Guajilloa ja Harold St.Bartsia. Nuo Keltaiset rocotot ovat tosi upeita, isoja ja paksulihaisia ja koko ajan niitä kypsyy lisää. Kilon verran meni taas chiliä salsaan ja lähes kaikki niistä noita rocotoja. :)



Kasvarista löytyi myös puolivahingossa vuoden suurin Manzano Rojo.


Kuva kertokoon syyn miksi varmaan ensi vuonna panostan entistä enemmän rocotoihin, on ne vaan niin meheviä ja herkullisia :)

jewe

Kasvihuoneessa on vielä chiliä vaikka kuinka ja satoa on kerätty ja jalostettu koko syksyn kyllästymiseen asti. Muutaman kerran on ollut jo sellainen olo että ensi vuonna ei kasvateta paljon mitään...korkeintaan persiljaa purkissa ja muutama tomaatti, ei jaksa enää ja aika ei riitä kun lähes kaikki tämän syksyn illat menneet chilien ja mössöjen kimpussa.

Mutta taas joku chilihulluus vaan iskee vaikka ollaan vasta lokakuussa. Tämä ilta on mennyt siemenpusseja plärätessä. Joka tapauksessa kasvatettavia lajikkeita ensi kaudelle olisi vain noin 20 kpl eli puolet vähemmän kuin tänä vuonna. Luulisi sitten olevan aikaa johonkin muuhun puolet enemmän kuin tänä vuonna...kai, lisäksi olen edelleen sitä mieltä että luovun päiväkirjasta tämän vuoden jälkeen sillä eihän tätä joka vuosi tarvitse julkisesti tehdä.

Kasvatus ei kuitenkaan mihinkään lopu. :)

bluesman

 Olisi ilo seurata mielenkiintoista päiväkirjaasi jatkossakin. Kävijämäärä osoittaa että joku muukin on samaa mieltä.
Uupumisesta puheenollen, on mullakin pikkuhiljaa sellainen fiilis että mulla oli ainakin vähintään 10x liikaa chilejä. Käsi kipeenä perannut yömyöhään ja porukka silti kantanut pois kilokaupalla palkoja eikä kasat alene yhtään. Silti laitan ens kaudellakin kasvamaan, hiukan vaan vähemmän ja paljon sellaisia jotka vaan kukkii. Tai tekevät puolukankokoisia podeja. Eli villichilejä. Kai tää jonkinlainen endorfiineja tuottava harrastus on.

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - lokakuu 19, 2010, 06:22:15 ap
Olisi ilo seurata mielenkiintoista päiväkirjaasi jatkossakin. Kävijämäärä osoittaa että joku muukin on samaa mieltä.


Kai tuo kävijämäärä menee aika samassa suhteessa päivitysten määrän kanssa ja samat kävijät siellä pyörii. Itse kun olen aika tiiviisti päivittänyt tänä vuonna kuten sivumääristäkin näkyy.

jewe

Vihdoin ja viimein sain tehtyä tuota savutahnaa tuolla hessin foorumilla olevalla ohjeella ja kyllä tuli mielettömän hyvää, kehtaako sanoa että "melkein" yhtä hyvää kuin mössömestari hessin tahna. :D
Kyllä tämä tuotos nyt taisi kruunata tämän chilikauden ei muuta voi sanoa, pitää nyt vakavasti miettiä omaa savustinsydeemiä ensi kaudeksi. Kiitokset vielä Tammisillan pariskunnalla kun savustivat chilini viikolla ja nagat meni jauheeksi ja muut chilit tuohon savumössöön.
Joka tapauksessa savutahnaan meni 1,5 kg chiliä, pääasiassa erilaisia rocotoja ja lisäksi Aji Cristalia ja Guajilloa.




Muuta: Aikamoinen järkytys oli aamulla herätä kun lämpömittari näytti -8 astetta ulkona. Lasiterassin lämpömittari näytti -2 ja harson alla olleet chilit ovat ilmeisesti hengissä, myös kolmimetrinen Starfish, kasvarissa kaikki oli hyvin ja lämpötila +8 astetta, vuorokautta aikaisemmin kasvihuoneen mittari näytti aamulla +1 astetta ja tekniikka oli pettänyt kun patteri oli kostunut lämpötila-ajastimesta eikä lämmitys ollut kaynnistynyt, mutta onneksi tämä tapahtui pari päivää sitten kun oli lauhempaa. Illalla tuli taas muutama paprika ja amppeli Inca Red Drop kompostoitua ja tilaa on taas huoneessa pikkaisen enemmän.

hessi

Vau ! nyt on sitten oma savutahna tehty! hienoa :)
eiks vaan ole namia ?
täällä savustin puuskuttaa...
eli tahnan teko on taas edessä...

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry