heinäkuu 05, 2024, 12:32:51 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2011

Aloittaja jewe, joulukuu 06, 2010, 20:26:27 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Pääsee toki, astian koosta ja lannoituksesta se on kiinni.
Olihan Hessilläkin viime kesänä yli 21 cm Rojo:
http://www.thechileman.org/fat_rocoto.php

Useimmilla saksalaisilla oli Riesen, mutta kisassa ei sen nimeä ollut valittavissa, vaikka sitä pyysimme joukolla. Luultavasti se on sama kuin Red, Rojo, Giant, Grande ja monet muutkin nimet. Omieni kasvua kiihdytin niin, että aloitin voimakkaan lannoituksen samalla kun raakileet ilmestyivät. Tänä vuonna ulos vienti jäi niin myöhään, että eivät taida ehtiä kasvamaan lämmössä. Monia raakileita siellä on tuossa 18-19 cm kokoluokassa vielä kasvuiässä.

jewe

Taas muutamia kuvia kypsyvistä chileistä.
Aji Verdeksi täällä määritelty bacca kypsyykin oranssiksi.


Leek kasvihuoneen edustalla jaksaa vieläkin tehdä satoa ja podien kokokin vielä ihan mukavaa luokkaa.


Bolivian Rainbow on nätti pikkukasvi passiivissa, sijainti kasvihuoneen hylly.


Pubet olen pyrkinyt keräämään ylikypsinä ja värinvaihdon jälkeen ne ovat vielä roikkuneet puskissa ainakin kuukauden päivät. Hedelmän kun halkaisee tuolla tavalla pitkittäin niin kanta siemenineen irtoaa näppärästi joten hankala siemenien kaivaminen lusikalla jää pois.


Ja vielä kuva tuosta Zilgasta jonka marjat nyt vauhdilla vaihtaa väriä ja näyttäisi siltä että sato kypsyisi ajoissa. Olen yllättynyt miten hyvin tuo viiniköynnös on menestynyt tuossa terassin kupeessa kun se on lähes pohjois puolella. Runko saa aurinkoa vain aamulla aikaisin ja illalla viiden jälkeen. Ylähaarat ja hedelmätkin vasta iltapäivästä.


coco

Komeita chilejä ja upean kokonen viiniköynnös hienolla sadolla.

Nizo

Viiniköynnös on kyllä komea! Joskus omalle pihalle samanlainen...

Revenant

On tuo Zilga kyllä karkkia silmälle, ja ilmeisesti suullekkin!  ;D
Ei kyllä auta kuin ihmetellä mahtavia satoja, hyvä kun yllän ämpärihydrollani samaan mitä sä mullassa.
Pitää kyllä kysäistä, mitkä lannat tuolla bolivian rainbowlla on? Vosin kohta leikata tuon ämpärihydro dutch haban (joka ilmeisesti kypsyykin keltaiseksi) ja iskeä vaikka tuollaiseen!
Kuluuko pubejen podit muuten kuuluisiin rocotosämpylöihin?  ;)
Enintään 300 merkkiä, jäljellä: 265

kalat69

Kyllähän pubejen podit kuuluu rocoto sämpylöihin, täytyykin niitä tilata tuolta emännältä. Kieltämättä upean näköstä satoa Jewellä. Siellä laitetaan vissiin pian viini porisemaan ;)


2010- 2013 hallituksen jäsen

jewe

elokuu 15, 2011, 15:42:41 ip #386 Viimeisin muokkaus: elokuu 15, 2011, 15:44:34 ip käyttäjältä jewe
Revenantille tiedoksi tuo Bolivian saa milloin mitäkin sattuu olemaan kipossa eli vettä, nutrifortea tai PK:ta ja kasvaa vähän oman onnensa nojassa ja en ole paljon vesimittaria edes muistanut katella ja välillä lehdet päässeet riippumaan aika pahasti. Kasvaa kyllä niin paraatipaikalla kasvihuoneessa ja kylpee auringossa aamusta iltaa joten siinä taitaa olla suurin syy että viihtyy noinkin hyvin.

Rocotosämpylöitä en ole itsekään vielä tänä syksynä tehnyt ehkä myöhemmin sitten ja savustus on nyt minulla ykkösjuttu. Hessille ja Tammisiltaankin tiedoksi että vihdoin täältäkin löytyy ihan "oikea savustuspönttö" ja ensimmäiset rocotosavustukset oli viikonloppuna ja tänään keittelen sitä savutahnaa Hessin ohjeella joka on tällä foorumillakin. ;)

Piti vielä lisätä että viini kyllä laitetaan porisemaan ehkä syyskuussa sillä noi Zilgan marjat on vielä kaikki raakoja vaikka väri onkin jo monissa vaihtunut.

kalat69

savustuspöntölle on sitte löytynyt joku huomaamaton nurkka ;) se on kyllä aika ehdoton laite chilien kanssa touhutessa. kohta sä huomaat savustavas lähes kaiken ;D meillä ainakin on taas savustin ollu ahkerassa käytössä, vielä ei ehitty tahnaa tekemään... mutta kyllä senkin vuoro on ihan pian!


2010- 2013 hallituksen jäsen

jewe

Lainaus käyttäjältä: kalat69 - elokuu 16, 2011, 23:10:39 ip
savustuspöntölle on sitte löytynyt joku huomaamaton nurkka ;)


Juuh, tuossahan tuo valkoinen jääkaappi seisoo huomaamattomasti lähes keskellä terassia  ;D...toistaiseksi. Viimeistään kauden päätyttyä menee sitten vuodeksi säilytykseen parempaan paikkaan. ;)

jewe

Paljon on jo chiliä kypsynyt, mutta vielä tulee kovaa vauhtia raakileita ja vihreät kasvaa. Lähinnä nuo kesäkuun kirva-invaasiosta eniten kärsineet lajit tekevät kovasti nyt hedelmää. Jännä juttu kun näissä kypsyneissäkin mennään vähän kuin päälaelleen tänä vuonna kun yleensä hitaimmat pubet ovatkin nyt pääsääntöisesti jo kypsiä, tosin uusia hedelmiä sielläkin vielä muodostuu mutta onhan tässä kasvihuonekauttakin vielä tarvittaessa jäljellä ainakin runsaat parisen kuukautta. Kuvia vaihteeksi vihreistä.

Bonda ma Jacques                                      Long Chockolate Habanero                         Queen Laurie


Paprikatkin tulevat hitaalla mutta aika isoja hedelmiä tekevät, Dulce de Espanat kasvavat ulkona.


Trinidad Scorpion Morougad Blend


Yösavustusta terassilla. Runsas kilo meni tavaraa savujääkaappiin ja nuo menee jauheeksi...Aji Cristalia, Aji Verdeä, Fireflamea, pubeja...

Nizo

Hyvältä näyttää. Toivottavasti ehtii kypsyä.

jewe

Kausi rupeaa olemaan nyt siinä vaiheessa että keittiössä kattilat vaan kolisee kun satoa menee purkkeihin ja jotain on nyt tehtykin. Itse asiassa ensimmäiset tomaattikastikkeet tuli tehtyä jo heinäkuun alussa ja viime vuotiseen nähden tomaattisato on aika heikko. Chiliä näyttäisi tulevan sentään riittävästi tälläkin kaudella ja mm. jauheita on tehty jo turhankin paljon kun niitä on jo ennestään ainakin 5 vuoden varasto.
Kauden ensimmäiset hillot tuli tänään tehtyä ja paljon on vielä tekemättä kunhan jostain vain saisi raavittua lisää aikaa kun työpäivät on nyt viime aikoina venyneet 13 tuntisiksi mutta viikonloppuna taas jatketaan. :)
Muutamia kuvia joistain purkeista mitä nyt on saatu aikaan...







PP

Herkulta näyttää. Jotain tuollaisia olisi tavoitteena tehdä itsekin, kunhan satoa kypsyy. Onko savurocototahnaan joku hyväksi havaittu ohje vai sävellätkö kokatessa?

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 24, 2011, 22:35:56 ip
Herkulta näyttää. Jotain tuollaisia olisi tavoitteena tehdä itsekin, kunhan satoa kypsyy. Onko savurocototahnaan joku hyväksi havaittu ohje vai sävellätkö kokatessa?


Itseasiassa tuo savutahna onkin niitä ainoita suoria ohjeita täältä foorumilta. Tuolla Hessin hyväksi todetulla ohjeella tehdään tahnaa pieniä viilauksia lukuunottamatta johtuen omista makumieltymyksistä.

jewe

Uusi pube kausi menossa ja taas tulee uusia rocoton podeja oikein urakalla. Toinen syysaalto kehittyy huimaa vauhtia kun kypsiä noukkii pois. Taas meni 1,5 kg savuun ja vielä on kypsiä puskissa aika tavalla ja vihreitä tulee tilalle. Kuvien podit saaneet alkunsa keskikesällä kun nyt kerätyt kypsät muodostuneet alkukeväällä. Ulkorocotoista ei toista satoa pysty saamaan.




Tuosta oksasta podeja joulupöytään ? ei sentään ja ihan pahaa tekee sillä tuota amppelia on lähes mahdoton siirtää syksyllä sisälle kun se on levittänyt lonkeronsa jo joka paikkaan. CAP357 tehnyt mahdottomasti satoa vaikkakin podit on aika pieniä vähän luumua suurempia ja oransseja.

Manzano Rojot ylikypsyilee vielä kaikki puskissa.


ja vanha Manzano tekee satonsa huoneen kattoon.


amppelissa nätti samettinen sammalpinta :)


Yellow Rocoto on kypsynyt lasiterassilla ja podit menee appelsiinihilloon. ;)


Lemon Drop bubblerissa näkyy jo keltaista väriä ja on varmaan värikäs syksymmällä kun tekee jokusen hedelmän. :) Amppeliversiosta tullut kypsiä jo kymmenittäin.

Revenant

Majaileekos tuo Lemon Drop 10 vai 20L pönikässä? Miten ihmeessä vaihdat vedet noin isolle kasville?
Mahtavan kokoisia kyllä nuo Manzanon podit! Patenttiin Pube & Zilga viini?  :D
Enintään 300 merkkiä, jäljellä: 265

jewe

Lainaus käyttäjältä: Revenant - elokuu 29, 2011, 17:10:28 ip
Majaileekos tuo Lemon Drop 10 vai 20L pönikässä? Miten ihmeessä vaihdat vedet noin isolle kasville?
Mahtavan kokoisia kyllä nuo Manzanon podit! Patenttiin Pube & Zilga viini?  :D


Resona tavallinen ämpäri, olisiko sitten 8-10 litraa. Vedenvaihto ei ole onnistunut enää kuukausiin vaan tuosta päältä lisään vedet eli todellisista ravinne-arvoista ei ole mitään tietoa kun vanhaa litkua aina sisällä jonkin verran, viime aikoina saanut oikeastaan vain vettä ja hyvin pärjää eikä kukintaa ja kasvua saa millään loppumaan tai saksiahan voisi aina käyttää. Juuret täyttää jo koko ämpärin ja lähes pari litraa juo lämpimänä päivänä.

Tuo hankala vesien vaihto/lisääminen on yksi syy miksi ei noita vesikasveja ole enemmän.

jewe




Keväällä kirjoitin Fireflamesta, annuumista joita sain eräältä kauppapuutarhalta tuollaisen arkillisen eli yli 80 kpl pieniä taimia. Kasvattelin pieniä taimia kasvihuoneessa ja jaoin niistä varmaan 50 kpl tutuille ja tuntemattomille chileistä kiinnostuneille. Loput piti laittaa talon edustalle kukkapenkkiin paraatipaikalle kesäksi, mutta jäi laittamatta jostain syystä. :-\ Osa meni ruukkuihin ja loput kasvimaalle penkkiin ja sinne sitten jäivätkin oman onnensa nojaan.
Tänään oli vapaapäivä, raivasin kasvimaata ja perunapenkin takaa tai melkein alta löytyi nuo surkeat chilit joista osasta olin jo kerännyt satoa. Jotkut podit kasvaneet ulkonakin ihan komeiksi lähes 15 senttisiksi ja ei tuo ihan surkea laji ole, ihan hyvin toimii jauheena ja taidan vielä kokeilla savustaakin kun se kerran on tällä tarhalla nyt ykkösteemana. :D

Tänään oli myös varsinainen superkeittiöpäivä kun ulkona sadetta riitti. Purkkeihin meni...
- Karviaishabanerohilloa
- Chiliomenahilloa
- Savurocototahnaa
- Marinoituja kirsikkatomaatteja
- Lemon Drop sitruunahilloa, vuoden eka satsi....viikonloppuna harjoitukset taas jatkuvat. ;)


jewe

Tässä vielä jonkun sortin kuvakollaasi tämän kauden pubeista kun kaikki lajit yhtä lukuunottamatta olleet kypsiä jo useita viikkoja. Pihalla kasvanut Peru Puno Markissa jostain syystä kaikki podit vielä vihreinä. Pääasiassa podit kypsyivät heinäkuussa vaikka uusia koko ajan tuleekin. Rocoto Peru tuli viikolla tyhjennettyä lähes kokonaan podeista. Kasvihuonekausi alkoi myös todella aikaisin eli maaliskuun toisella viikolla ja pubet varmaan hyötyivät siitä eniten ja siksi satokin kypsyi riittävän ajoissa.

CAP357                                                      CAP867                                                     Manzano Orange talvetettu


Manzano Rojo                                              Orange Rocoto                                           Red Rocoto


Aji Oro                                                       Rocoto Guatemala                                       Rocoto Peru


Peru Puno Marki                                           Turbo Pube                                                Yellow Rocoto talvetettu                               


ja vielä mysteerinä ulkona kasvanut Guatemala josta tulikin punainen ? Kasvihuoneessa kasvaneesta yksilöstä tuli keltainen ja siemenet olivat Pepper Kingiltä ja samasta siemenpussista.

Guatemala oli myös yksi suurimmista pettymyksistä kun vielä alkukeväällä amppeliversio kukki ja kasvoi ihan mahdottomasti, mutta sitten tapahtui jotain ja podeja tulikin alle 20kpl/per kasvi. CAP357:stä on tullut komea määrä podeja varmaan viitisenkymmentä jo ja lisää vielä tulee, mutta mitenkään kovin suuria ei hedelmät ole. Parhaat lajikkeet olivat taas Turbo ja Manzano sekä uutena tulokkaana Orange Rocoto joka teki mahtavia mehukkaita podeja ja menee taatusti ensi vuoden listoille.
Tähän mennessä pubeja on kerätty viitisen kiloa ja ehkä ainakin toinen samanmoinen määrä vielä tulee...riittää kyllä minulle. :)

Chilivaari

Hieno kooste, tuosta on monelle iloa.

Rocoto Peru ei kyllä minulla ole missään vaiheessa ollut tuon värinen. Se muuttui suoraan tumman vihreästä punaiseksi.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/12/eipa-loput-teravat-joulumausteet-meilta_20.html

Sen sijaan Guatemala muistuttaa minun Peruani.